Hoe vind je het perfecte kinderdagverblijf?

Het vinden van een kinderdagverblijf is niet moeilijk. Het vinden van de meest geschikte wél. Of beter: dat kan best een opgave zijn. Het is maar net waar je waarde aan hecht en hoe hoog je de lat legt. Met andere woorden: wat is en hoe vind je het perfecte kinderdagverblijf.

Eerste indruk
Hoewel je online eenvoudig alle informatie over kinderdagverblijven in de buurt kunt vinden, is het ten eerste verstandig om gewoon een aantal te bezoeken. Pas dan proef je écht de sfeer en weet je hoe het er echt aan toegaat. Weet je hoe er met je kind omgegaan wordt als jij keihard aan het werk bent. De eerste indruk is belangrijk, het (on)behaaglijke gevoel dat je bekruipt als je de drempel over stapt.

Kleinere groepjes
Ook interessant te weten is volgens welke visie er gewerkt wordt; worden er strenge regels gehanteerd of is er sprake van een losse benadering van kinderen? Ook al goed om te weten is op welke manier men van plan is je kind bezig te houden. Is er een weekprogramma? Of bekijkt de leiding per dag wat er met de kinderen gedaan wordt? Verlang je dat er persoonlijke aandacht voor je kind is, kies dan een kinderdagverblijf waar met kleinere groepjes gewerkt wordt, of met meer leidsters per groep.

Dagboek
Als jij werkt en je krijgt honger, dan pak je of je broodtrommel of je loopt even naar een lunchcafé om de hoek. Hoe gaat dat met je kind op het kinderdagverblijf? Of moet je je kind elke dag zelf eten meegeven; ook een belangrijk aspect om in je overweging mee te nemen. Om te voorkomen dat je elke dag opnieuw moet vragen hoe het met je kind gegaan is, kies je een opvang waar een log- of dagboek bijgehouden wordt waarin de activiteiten en andere relevante zaken genoteerd worden.

Vakanties
Verder kun je de afweging maken om je kind alleen naar een gecertificeerde kinderopvang te brengen, iets dat ook van belang kan zijn voor belastingteruggave. En besef verder dat als je denkt dé perfecte locatie voor je kind gevonden te hebben, er doorgaans wachtlijsten zijn. Informeer daar nadrukkelijk naar. Zeker als je haast hebt en snel onderdak voor je kind moet zien te vinden. Er zijn centra waar kinderen ook tijdens de vakanties terecht kunnen, anderen blijken dan gesloten. Ook dat is dus een belangrijk criterium in je keuze.

Extra
Kom je er niet uit? Beslis dan op grond van wat er extra geboden wordt. Dat kan van alles zijn. Extra aandacht voor muziek of bewegen bijvoorbeeld. Laat dat dan de doorslag geven. Eerste stap die je zet is echter op bezoek gaan en ervaren of je dat goede gevoel waarover elk kinderdagverblijf op internet schrijft zelf ook voelt als je eenmaal binnen bent.

 

Bron: Kinderdagverblijf Pluk de Dag

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *