Zwanger van een tweeling

Na zes weken is het al te zien op de echo, je bent in verwachting van niet één maar twee kindjes! Wat mooi! Een tweeling is vaak een hele grote verrassing, naast dat het extra veel blijdschap met zich meebrengt kan het ook veel vragen met zich mee brengen. Omdat een tweelingzwangerschap over het algemeen best bijzonder is, is extra zorg ook belangrijk.

Soorten tweelingen

Je hebt te maken met een twee-eiige tweeling zodra je een dubbele eisprong hebt gehad en beide eitjes zijn bevrucht, een twee-eiige tweeling zijn eigenlijk verschillende kindjes met allebei hun eigen DNA. Ze zullen meer op elkaar lijken als broer en zusjes dat doen maar niet gelijk zijn aan elkaar. Bij een twee-eiige tweeling kan het geslacht hetzelfde zijn maar dit hoeft niet per se het geval te zijn. Dan kan het ook nog zo zijn dat je een eeneiige tweeling krijgt. Dit is wanneer er uit één bevruchte eicel twee kindjes komen. Het DNA van deze kindjes in hetzelfde en ze zullen dan ook sprekend op elkaar lijken, bij eeneiige tweelingen is het zo dat ze altijd van hetzelfde geslacht zijn. Uit cijfers blijkt dat ongeveer één op de tachtig zwangerschappen een tweeling, en daarvan is een derde eeneiig. Hierbij spelen erfelijkheid en leeftijd een rol. Als er bijvoorbeeld veel tweelingen in de familie zitten en de vrouw is al op leeftijd dan kan dit meer kans geven op een tweeling.

Zwangerschap van een tweeling

Zoals veel vrouwen misschien al wel weten is zwanger zijn niet altijd even fijn en comfortabel. Bij een tweelingzwangerschap zal de comfort en fijnheid ervan nog veel minder zijn. Al gelijk in het begin van de zwangerschap kun je al veel misselijkheid ervaren, dit wordt veroorzaakt door de zwangerschapshormonen. Daarnaast komen vrouwen die zwanger zijn van een tweeling veel meer aan en hebben ze sneller last van moeheid, striae en harde buiken. Ook komt bij tweelingzwangerschappen vaak bloedarmoede voor. Bij een tweelingzwangerschap is het ook zo dat er vaker echo’s worden gedaan, maar vaak vinden ouders dit nog steeds niet genoeg en kiezen dan voor een pretecho van hun tweeling. Om zo net nog meer te zien van hun dubbele wonder. Omdat een zwangerschap van een tweeling fysiek heel veel vraagt is het erg belangrijk om goed naar je lichaam te luisteren. Zo kan je in het begin van je zwangerschap zoals bij iedere zwangerschap nog alles doen maar vanaf 20 weken is het erg belangrijk om minder te gaan werken en 6 weken later zelfs helemaal te stoppen. Het is echt van groot belang om lekker rustig aan te doen en zo nodig wat extra hulp in te schakelen.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *