Waarom wordt de krentenwegge bij een geboorte gegeten

De Twentse krentenwegge is een delicatesse die te vinden is in het oosten van Nederland, in het gebied dat Twente wordt genoemd. Vanuit oudsher is het een streekproduct dat gemaakt wordt door de beste bakkers van het gebied. De traditie was om krentenwegge te eten bij een geboorte, Het brood stond bekend om de bijzonder grote afmeting en de heerlijke smaak. Het is een krentenbrood, waar een erg grote hoeveelheid krenten bij wordt meegebakken, en wordt vaak gegeten met boter en zoetigheid.

De traditie van de krentenwegge

Het aanbieden van een krentenwegge in Twente bij de geboorte van een eerstgeborene was een oeroude traditie. Het brood aanbieden gaf een teken van een hechte gemeenschap, en vaak was de hele buurt er ook bij betrokken. Op de afgesproken dag haalden de mannen vaak het brood op bij de bakker, in extreem groot formaat, en werd het brood vervoerd op een ladder.

Deze ladder werd vaak ook nog versierd met een ooievaar en een fles brandewijn. De stoet ging onder luid gezang naar het huis toe waar het kindje was geboren. De vrouwen waren vaak al vooruitgegaan met heerlijke snacks in een mandje. Vervolgens ging de hele stoet naar binnen bij het geboortehuis en ging de gehele groep genieten van de lekkernijen, waaronder dus de krentenwegge.

Hoewel de Twentse krentenwegge nog steeds erg vaak voorkomt in Twente is deze traditie wel erg verouderd. Een zingende stoet over straat zien lopen met een krentenwegge komt niet echter meer voor in de provincie. Wel wordt de krentenwegge vaak lekker gegeten als delicatesse bij de koffie of bij de thee. Het brood is nog te vinden bij veel verschillende bakkers in het gebied. Ook kan je tegenwoordig erg snel en gemakkelijk via het internet een krentenwegge bestellen.

Het maken van de Twentse krentenwegge

Een Twentse krentenwegge is dus een krentenbrood met een grote hoeveelheid krenten. Ook kunnen er rozijnen worden gebruikt. Een goede krentenwegge heeft vaak meer krenten dan deeg, en wordt dus gegeten met boter, suiker, kaas of zoetigheid.

Het krentenbrood werd niet gegeten zonder reden bij de geboorte van een kind. Veel vrouwen hebben namelijk na de geboorte van een kind te weinig ijzer in hun bloed. Rozijnen en krenten zijn een rijke bron van ijzer die het lichaam gezond houden na de geboorte. Zo bleven de vrouwen volledig gezond na de geboorte van hun nieuwe kind.

Tip: Regional Highlights

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *