Welke bekende trucs kent eigenlijk elke gochelaar wel?

De grote vraag is als eerste natuurlijk wat een ‘gochelaar’ is. Er bestaat namelijk veel verwarring of het iets te maken heeft met bovennatuurlijke krachten. Want is een goochelaar nou hetzelfde als een tovenaar? En wat wordt er gebruikt om te goochelen? Eigenlijk is het begrip goochelaar breder dan je in eerste instantie denkt en het gaat ook heel ver terug in de tijd tot aan de sjamanen. Maar welke trucs zijn nu heel bekend en kan je overal ter wereld tegen komen? 

Een gochelaar is meer dan iemand die alleen trucjes uitvoert

Een gochelaar is meer dan een persoon die een trucje doet, er zijn namelijk vele soorten verschillende goochelaars. Want trucs uithalen kan op veel verschillende manieren. Denk bijvoorbeeld eens aan een tennisspeler die niet de bal met zijn racket voor zijn lichaam raakt maar tussen zijn benen. Of bedenk je eens wat een boekhouder doet met de cijfers bij een aangifte. Dit is eigenlijk allemaal het uitoefenen van een trucje en dus goochelen maar allemaal op een andere manier. 

Een grote vraag is vaak of een gochelaar ook een tovenaar is, maar dat zijn toch twee verschillende type mensen. Eigenlijk bestaat een tovenaar alleen in de fantasiewerelden, zoals in boeken en in films. Bovennatuurlijke krachten komen op aarde niet voor en daarom bestaat een tovenaar ook niet echt. Daarentegen kan een goochelaar zijn best doen om door middel van bijvoorbeeld afleiding en vingervlugheid een truc uit te voeren die onmogelijk lijkt. Er wordt dus geen gebruik gemaakt van bovennatuurlijke krachten, maar van een illusie waardoor het lijkt alsof er iets gebeurt dat helemaal niet kan. Goochelen kan je met eigenlijk alles doen, zowel mensen, dieren als voorwerpen. 

Wat zijn de bekendste goocheltrucs die we over de hele wereld tegen komen? 

In al de jaren dat er gegoocheld wordt op de wereld zijn er heel veel verschillende soorten en vormen uitgevonden. Vroeger werden de trucs onderling uitgewisseld en tegenwoordig kan je zelfs trucs kopen bij speciale winkels. Dat maakt een goocheltruc niet minder leuk om naar te kijken want door de aankleding kan het zelfs een hele andere truc lijken. Maar de huidige technologie zorgt ervoor dat er gewoon meer mogelijk is dan vroeger. Toch zijn er eeuwenoude trucs die we nog steeds leuk vinden om te aanschouwen: 

  • Van papier naar geld-truc: met dit trucje wordt er in eerste instantie een stapel papier getoond. Vervolgens knipt de goochelaar in zijn handen en het papier is veranderd in bankbiljetten. 
  • Goochelen met doeken: overal ter wereld laten goochelaars doeken verkleuren en op magische wijze door de lucht heen zweven. 
  • Chinese ringen: sinds de 19e eeuw worden de Chinese ringen al gebruikt waarbij een aantal losse ringen op magische wijze aan elkaar smelten. 
  • Doorzaagtruc: de doorzaagtruc staat erom bekend dat de assistente van de gochelaar in de kist stapt en dat ze doorgezaagd wordt. Er zijn meerdere vormen hoe de aankleding is, maar aan het einde blijkt ze toch nog in leven én heel te zijn. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *