Een doula is onmisbaar als geboortebegeleider

Het is een speciaal opgeleide vrouw die aanstaande moeders begeleidt tijdens de zwangerschap, de geboorte en na de bevalling. Het is bovenal een belangrijke vertrouwelinge van de aanstaande moeder. Ze biedt persoonlijke ondersteuning tijdens de zwangerschap, individuele voorbereiding op de bevalling en continue ondersteuning tijdens de hele bevalling. De vroedvrouwen zien de nieuwe doula-trend niet altijd als een positieve trend.

Wat betekent doula

Het woord komt van het oude Grieks en betekent zoveel als knecht. De traditie dat vrouwen die ervaring hebben met bevallingen aanstaande moeders assisteren bestaat al duizenden jaren. Onder deze naam is de trend pas tien jaar geleden van de VS en daarna naar Europa overgestoken.

Wat doet een zwangerschapscoach

Het zijn emotionele all-round helpers is ze beschikbaar voor aanstaande moeders en vaders die tijdens de zwangerschap en ook in de kraamkliniek aan veel vragen, beslissingen, angsten, … worden blootgesteld. Ze kan helpen bij veel onderwerpen die te maken hebben met het ouderschap. Voor een zwangere vrouw is het goed om ermee te praten als iemand die ervaring heeft met de bevalling. Of het nu gaat om stemmingswisselingen, veranderingen in het lichaam of de angst voor de bevalling, ze is er altijd als een emotionele steun.

Hoe worden ze getraind

Wie zwangerschapscoach wil worden, moet zelf al een kind op de wereld gezet hebben en minstens 25 jaar oud zijn. Verder is het nodig dat ze voor de zwangere vrouw op afroep beschikbaar is voor de bevalling. Er zijn speciale training die soms vier weekeinden duren en tot 1500 euro kosten. De vele uren van zelfstudie waarin ze hun kennis over zwangerschap, geboorte en kraambed moeten verdiepen, zijn hier niet bij inbegrepen. Ze zijn allemaal aangesloten bij de beroepsvereniging voor bevallingscoaches.

Hoeveel kost de service van een doula

De diensten worden niet gedekt door het ziekenfonds. Hoeveel het honorarium is, wordt door elke coach voor zichzelf bepaald of individueel overeengekomen, aangepast aan de financiële omstandigheden van de aanstaande ouders. Gemiddeld kost het tussen de 500 en 1000 euro. De prijs omvat meestal twee tot drie bijeenkomsten tijdens de zwangerschap, wachtdiensten 14 dagen voor tot 14 dagen na de berekende geboortedatum, doorlopende geboortebegeleiding en een of twee huisbezoeken na de bevalling.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *